Szeretnénk erősek, nyugodtak, okosak lenni. Keressük a boldogságot. Végeredményben nem is akarunk mást, csak boldogok lenni. A nagy keresésben aztán időnként megállunk, és csodálkozva vesszük észre, hogy nem is mi éljük az életünket. Csak megtörténnek velünk a dolgok. A testünkkel, az érzéseinkkel, a gondolatainkkal. Nem mi irányítjuk a eseményeket, hanem azok minket.
Amikor azonban elkezdünk qigongot (csikung) tanulni, lassan visszavesszük az irányítást. Megértjük, hogyan működik a testünk, a testérzetek hogyan befolyásolják az érzelmeinket, a gondolatainkat.
Mesterünk, Shifu Duan Zhi Chao saját gyűjtéséből állította össze azt a 8 brokát tekercs csikung formát (baduanjin), amit tanítok. Úgy sorakoznak egymás után a mozdulatok, hogy a legjobb érzéseket adják, és legeredményesebb legyen az elsajátításuk.
Nagy figyelmet fordítok arra is, hogy a tanítványaim
megtanulják a faállás (Zhan zhuang) helyes kivitelezését, és kitartóan gyakorolják is azt. Vadas Mihály Belső erő címmel írt a faállásról könyvet, érdemes tanulmányozni.

vissza a főoldalra

A qigong - a csikung

Nyugati szempontból

Keleti szempontból

Egészség és jólét:
Nyugaton a csikung mint egészség megőrzési rendszer ismert. A gyakorlatok célja a test fizikai erőnlétének javítása, az izmok erősítése, a mozgásszervi problémák enyhítése és a stressz csökkentése.

Légzéstechnikák:
A csikung tartalmaz olyan légzéstechnikákat, amelyeknek nyugati megközelítésben stresszcsökkentő hatásuk van. A lassú, mély légzés segíthet a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, valamint a relaxációban.

Tudományos kutatások:
Nyugaton is egyre több tudományos kutatás foglalkozik a csikung hatásaival. Ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy a csikung gyakorlása javíthatja az immunrendszer működését, csökkentheti a krónikus fájdalmakat, és pozitív hatással lehet a lelki egészségre.

Energiapályák és meridiánok:
A csikung hagyományosan az energiaáramlásra és az energetikai egyensúlyra összpontosít. A keleti kultúrákban úgy vélik, hogy az emberi testet áthatja egy energetikai rendszer, amelyet meridiánok nevű energiaáramlatok követnek. A csikung gyakorlatok segítik az energia harmonikus áramlását ezen meridiánokon keresztül.

Lélegzés és meditáció:
A csikung gyakorlatok erősítik a belső energetikai rendszert és a szellemi koncentrációt. A mély és tudatos légzés segít ellazulni, valamint a meditációra és az elmélyült belső figyelemre összpontosítani.

Egyensúly és harmónia:
A csikung a test, a lélek és az elme harmóniáját segíti elő. Az egyensúly megtartása és az energia áramlásának harmonikus irányítása a hosszú élet és a jó egészség kulcsa.