Meditáció

Robogsz egyik helyről a másikra. Hol felpörögsz, hol alig húzod át magad a napon. Mikor sietsz, lassulni, mikor lassan lépsz, rohanni szeretnél. Türelmetlen vagy önmagaddal, családoddal, környezeteddel. Ismerős a jelenség? Nap, mint nap átéled? Lehet rajta változtatni.
A lecsendesedés, éberség és belátás egyszerű, bár kitartást kívánó gyakorlatai segítenek, hogy jól összpontosíts, képes legyél a különbségeket felfedezni, majd egyensúlyt teremteni gondolataidban, érzelmeidben, önmagadban és környezetedben. Hogy szeretettel, elfogadóan bánj önmagaddal.
A lecsendesedés (szamatha), az éberség (szatipatthána) és a belátás képességének (vipasszaná) a meditációba bevezető, régi tanításokon alapuló, hagyományos, ülő, álló, mozgásos, gyakorlatainak elsajátítása megtanít jelen lenni ott és akkor, ahol és amikor éppen vagy.

Vegyél részt egy CSENDSÉTÁN! Ismerd meg a nemes csend gyakorlásának előnyeit!

Faállás meditáció

Taijit tanítani jó. Együtt gyakorolni is jó. A gyakorlás alatt mélyülnek a tapasztalatok, és időnként olyan bejegyzések születnek, melyek boldoggá tesznek, mert azt üzenik, érdemes tanítani.
Az alábbi írást elkértem Sváb Ilditől, hogy itt közreadjam:

Egyszer a taiji táborban…
2022.05.07-08.
Volt a taiji táborban az a faállás meditáció kihívás, 45 percben.
Próbálom megfogalmazni, megmutatni, leírni, hogy milyen volt nekem.
Azt tudjuk “A fák titkos életé”-ből, hogy láthatatlan gombafonalakkal, micéliumokkal össze vannak kötve a fák gyökerei a föld alatt, de hogy ezt érezni is lehet… Mindenkit és még annál sokszor több kapcsolatot is éreztem a talpam alatt és amikor megindult a szél és megijedtem, hogy fázni fogok, és akkor majd nem bírom, akkor rájöttem, hogy a fák nem fáznak a széltől… MI, fák, nem fázunk… csak kattogott a fejemben a Fodor Ákos: Gyerekmondat című verse:
“Akire nagyon
sokat gondolok az
nem fárad el ettől?!?”
Ezt aztán megtekertem minden irányból minden irányba és tudtam, hogy egyáltalán nem és/vagy néha igen, nagyon is …közben, amikor kibillent a talpam vagy megfeszült a vállam, akkor Vadas Mihály Belső erő című könyve járt a fejemben, hogy hová kerüljenek a súlypontok, és az egész e heti csoportos meditáció, hogy hol könnyű és nehéz, hol puha és kemény a törzs érzete, embertörzs vagy fatörzs, nem mindegy?
Lélegezz bele és figyeld, és máris jó lesz… egy idő után azt éreztem, hogy nekem kb. mindegy, hogy ezt a 45 percet fáskodom vagy bármennyit, én ezzel remekül elvagyok és bódottá van…  éreztem, hogyan mélyül a lélegzetem, tágas térré változott át a kattogás, és én voltam a fa, a micélium, az erdő, a szél, a madarak és a madárcsicsergés, minden egyben… egyre inkább elömlött rajtam a vigyor, mert hiszen régebben többször is mondtam, hogy ha reinkarnálódni lehet, akkor fa szeretnék lennni. … erre tessék… még ebben a dimenzióban megkaptam, köszi, Zita jiaolian a vezetést az úton … a végére még a kitörést is lehet, hogy megszeretem…
Amituofo 阿弥陀佛

Sváb Ildi 

vissza a főoldalra