“az Út úgy fordul visszatér
gyöngeségében célhoz ér
a Létből születnek a dolgok mennyi de mennyi
a Lét élete meg a Semmi”
                    Lao-Ce Tao Te King 40. vers

Szeretnél megszabadulni a mindennapi feszültségtől és csökkenteni a téged ért stresszt?
Kíváncsi vagy, hogyan nyugtathatod le az elméd és teremtheted meg a lelki egyensúlyt?
Vágysz a jobb alvásra és szeretnéd fejleszteni a koncentrációs képességedet? 

A fenti kérdésre az egyik válasz: a csikung.

Élő, online óra, ahol bármikor kérdezhetsz. Akár azt, jól tartod-e a kezed, a lábad, akár azt, milyen élettani, milyen filozófiai háttere van egy-egy mozdulatnak.
Kérdezz bátran! 

10 alkalmas, vasárnap reggeli
8 brokáttekercs csikung foglalkozássorozat indul november 12-től.

Alkalmak:

november 12.
november 19.
november 26.
december 3.
december 10.
december 17.
január 7.
január 14.
január 21.
január 28.Ára: 30.000 Ft (3000 Ft/alkalom)
Lemondási határidő:
2023. november 10.

Első óra:
2023. november 12., vasárnap 09:00-10:15
A foglalkozások mellé írásos és videóanyagot kapsz, melyek segítenek a gyakorlásban.

Mi a csikung?

Egészség és jólét: A nyugati kultúrában a csikung leginkább az egészségmegőrzés és a jólét előmozdítása szempontjából ismert. A gyakorlatok célja a test fizikai erőnlétének javítása, az izmok erősítése, a mozgásszervi problémák enyhítése és a stressz csökkentése.

Légzéstechnikák: A csikung tartalmaz olyan légzéstechnikákat, amelyeknek nyugati megközelítésben stresszcsökkentő hatásuk van. A lassú, mély légzés segíthet a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, valamint a relaxációban.

Tudományos kutatások: A nyugati orvostudomány körében egyre több tudományos kutatás foglalkozik a csikung hatásaival. Ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy a csikung gyakorlása javíthatja az immunrendszer működését, csökkentheti a krónikus fájdalmakat, és pozitív hatással lehet a lelki egészségre.

Energiapályák és meridiánok: A csikung hagyományosan az energiaáramlásra és az energetikai egyensúlyra összpontosít. A keleti kultúrákban úgy vélik, hogy az emberi testet áthatja egy energetikai rendszer, amely a meridiánokban, energiaáramlatokban nyilvánul meg. A csikung gyakorlatok segítik az energia harmonikus áramlását ezen meridiánokon keresztül.

Lélegzés és meditáció: A csikung gyakorlatok erősítik a belső energetikai rendszert és a szellemi koncentrációt. A mély és tudatos légzés segít ellazulni, valamint a meditációra és az elmélyült belső figyelemre összpontosítani. 

Egyensúly és harmónia: A csikung a test, a lélek és az elme harmóniáját segíti elő. Az egyensúly megtartása és az energia áramlásának harmonikus irányítása a hosszú élet, a jó egészség és a szellemi fejlődés kulcsa.

A kitartó gyakorlás egyre mélyülő tudást ad a gyakorlónak nem csak a csikungformában, hanem a test, a lélek és a szellem egymásra hatásában. A csikung önismereti út.

„A mi hagyományaink szerint – mondta a Nagymester – a meditáció lehetetlen megtisztított test, nyitott meridiánok és csí nélkül. Ezt már gyerekkorod óta magyarázzuk: csí nélkül nincs szellem. És az is alapvető követelmény, hogy a gyakorlónak kifinomult személyisége legyen. Másképp szörnyeteggé változhat. Végül ismernie kell a kozmológia tanait, amelyek alapján megfelelően rendszerezni és értelmezni lehet a tapasztalatokat.”  
Teng Ming-Tao: Taoista történet

Minden csikung (qigong) rendszer három alapvető tényezőre épül:
 
– A Yin/Yang energiarendszerre
– Az Usin (Öt elem tana) rendszerre és a meridiánok (energetikai csatornák) hálózatára

– Az akupunktúrás (biológiailag aktív) pontokra

Dr. Mingtang Xu – Dr. Berend Iván:
A chi kung világa

Első óra:
2023. november 12., vasárnap 09:00-10:15

A jelentkezés menete:

A foglalkozásokra való jelentkezéshez töltsd ki a lap alján található űrlapot. A megadott e-mailcímre küldöm a számlaszámot, ahová befizetheted/átutalhatod az órákon való részvétel díját, és erre a címre kapod a számlát is. Ha nem kéred máshová, ide küldöm majd a belépési linket és a jelszót is. Az online órát Zoom alkalmazáson, vagy a böngésződön keresztül tudod követni. A e-mailen kapott linkre kattintva tudsz belépni, csatlakozni az órához. 

Javaslom, hogy vegyél részt mind a 10 alkalmon, lehetőség szerint ne hiányozz. Amennyiben mégis ki kell hagynod egy  órát, az írott anyag és a videó alapján tudsz pótolni. Minden alkalom elején többször végigvesszük az előző órák anyagát, és kérdezni is bármikor kérdezhetsz. Legjobb tudásom szerint igyekszem válaszolni minden csikunggal, tajcsival, önfejlesztéssel kapcsolatos kérdésedre. 

A gyakorlatok nem kívánnak nagy helyet, egy körülbelül 1 nm-es terület elég lesz. Öltözz kényelmes ruhába, hogy ne az vigye el a figyelmed, hogy szorít a ruha, vagy épp lecsúszik a nadrágod.
Készíts magad mellé vizet kulacsban, pohárban, hogy bármikor, ha megszomjazol, kortyolhass egyet.
Nincs semmi másra szükség, csak a nyitottságodra, a figyelmedre, a kíváncsiságodra. 

A 8 brokáttekercs, vagy más néven Baduanjin, egy hagyományos kínai csikung gyakorlatrendszer, amelyet az emberi test egészségének és vitalitásának fenntartására, valamint a test és az elme harmóniájának megteremtésére terveztek. 

A Baduanjin mintegy 1000 éves múltra tekint vissza, és több változata is létezik. Az eredeti rendszerét legendák és történetek övezik, de a modern változatokat a taoista és kínai orvosi gyakorlatok inspirálták.
Ezen a foglalkozássorozaton Mesterünk – Shifu Duan Zhi Chao által Kína különböző vidékein gyűjtött és összeállított formát tanuljuk meg.

Egészség és testi jólét:
A csikung rendszeres gyakorlása javítja az egészséget, erősíti az izmokat, fokozza a testi rugalmasságot és az  egyensúlyt, csökkenti a stresszt.

Lelki harmónia és relaxáció:
A gyakorlatok segítenek ellazulni, csökkentik a szorongást és segítenek megtalálni a belső egyensúlyt, a harmóniát, ezzel javítva a mentális és emocionális jóllétet.

Életerő és vitalitás növelése:
A csikung átmozgatja az energiapályákat és serkenti az energia áramlását a testben, így növelve a vitalitást és az életerőt.

Kikapcsolódás és meditáció:
A gyakorlatok meditatív jellege segíti a gondolatok lecsendesítését, belső csendet teremtenek, és lehetővé teszik a szellemi kikapcsolódást és elmélyülést.

A linkre kattintva le tudod tölteni az alkalmazást, de böngésződön keresztül is be tudsz csatlakozni az online órára.

Élvezd a nyugalmat, amit a csikung gyakorlása adhat!

Jelentkezem a 10 alkalmas csikung fogalalkozássorozatra:

Kérlek, vedd figyelembe, hogy a lemondási határidőn túli lemondás és hiányzás esetén nincs módom a befizetett összeget visszautalni. Megértésedet köszönöm!