TAIJI IDŐSKORBAN

A taiji (taichi, tajcsi) egy olyan mozgásrendszer, melyet évszázadok alatt fejlesztettek ki Kínában.  Kung-fu, belső erős harcművészet, művelése mégis bármely korban elkezdhető. Gyakorlása időskorban javítja az életminőséget. Mérsékelheti a térd- vagy csuklófájdalmat, de támogathatja a beteget egy súlyosabb betegség utáni felépülésben is.

Erősíti az izomzatot, segít megőrizni a stabilitást, a rugalmasságot és a harmóniát.

Emeli az energiaszintet, gyakorlása rengeteg egyensúly gyakorlatot tartalmaz, így javítja a fizikai biztonságérzetet. Emeli a vér oxigénszintjét, jót tesz a magas vérnyomásban szenvedőknek. Tudatosítja a test működését, növeli a koncentrációt, oldja a stresszt, jó hatással van annak következményeire.

A taiji az egyik legjobb mozgásrendszer idős emberek számára.

Lágy mozdulatokból épül fel, melyeket lassan kivitelezünk. Nincs teljesítménykényszer, a gyakorlás már önmagában eredmény, a sikerek egy idő után maguktól megérkeznek.

Egy 2007 és 2009 között végzett vizsgálat pedig arról számol be, hogy a taiji gyakorlása jó eredményeket hozott az időskori depresszió kiegészítő kezeléseként. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136557/

Hogy hogyan hat a taiji gyakorlás az egyensúlyérzékre és az időskori stabilitásra, a blogban is olvashatsz KATT